Употреба ИКТ-а ради квалитетнијег живота грађана

with Нема коментара

На 18. eGovernment IS DOS конференцији у хотелу Метропол у Београду Помоћник министра за информационо друштво Сава Савић истакао важност стављања ИКТ у сврху развоја привреде и квалитетнијег живота највећег броја грађана. Приоритет је и изградња оптичких капацитета дуж важних саобраћајних праваца, тамо где она недостаје, односно у урбаним срединама где није још увек развијена.

Том приликом је подсетио да се пре 20 година говорило о информационим системима државних органа Републике Србије (IS DOS), а данас се говори и о eGovernmentu, о mUpravi, Smart Governmentu и о Smart City решењима.

Оптика до сваког прага

„Овом приликом желим да истакнем значај базичне инфраструктуре као и већ масовне доступности и искоришћења 4Г мреже, развоја броадбанд-а и доступности брзог интернета по моделу „оптика до сваког прага“, као и развоја е-пословања и информатичке писмености, као основу развоја сервиса Паметних градова и паметних услуга који ће учинити живот квалитетнијим свим грађанима, укључујући чак и оне који ИКТ и не користе!“, истакао је помоћник министра.

Савић је потсетио да недавно Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао споразум о стратешком партнерству са кинеском компанијом ,,Huawei” који ће обезбедити сваком грађанину приступ интернету брзине 30 мегабита по секунди као и интернет брзине 100 мбпс за бар 50 одсто домаћинстава у Србији.

Предлог за унапређење ИТ сектора

Спровођењем Предлога приоритетних циљева и активности свих органа државне управе и служби Владе за унапређење ИТ сектора у Србији ради се на развоју српске ИТ индустрије. Развојем еПословања и интернет економије имамо за циљ интегрисање у јединствено дигитално тржиште ЕУ и дигиталне економије света.

Помоћник министра је истакао значај Предлога који је усвојила Влада Републике Србије на предлог Министарског ИТ савета а којим се предвиђа подизање капацитета у ИТ индустрији и обука ИТ кадрова који евидентно недостају нашој земљи, као и преквалификације у неформалном образовању.

Савић је истакао да према овом Предлогу за унапређење ИТ сектора, Србија би у наредних пет година требало да повећа годишњи нето извоз ИТ сектора са тренутних 400 милиона на 1,5 милијарду евра и додао да је ово један од важних приоритета владе у наредним годинама.

„Технологија је испред начина рада и испред регулаторног оквира“

Унапређењем регулаторног оквира и доношењем закона учинимо пословни амбиент повољнијим за примену Информационих технологија и нових решења. У току имплементација Закона о информационој безбедности којим, како је истакао Савић, желимо да учинимо дигитални свет око нас безбеднијим и улијемо поверење грађанима а пре свега најмлађим у ИКТ.

Савић је поменуо доношење Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању и броадбанду који ће омогућити брзи развој широкопојасног Интернета. Доношење Закону о електронском потпису, на коме се тренутно ради, ће омогућити не само линеарну дигитализацију и прелазак са папира на еДокумент, већ и дигиталну трансформацију пословања и промену начина рада

eGovernment систем

Помоћник министра је истакао да корисници данас имају могућност да послове које су завршавали на низу шалтера и институција заврше много брже, једноставније и на једном месту, од куће или са свог мобилног телефона.

Савић је истакао да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, и компанијом Мајкрософт, покренуло пројекат увођења бежичне вај-фај мреже у школама у руралним подручјима Србије. Поред брзе вај-фај мреже чије ће коришћење бити бесплатно, Савић је истакао и да ће 40 основних и средњих школа добити висок ниво сигурности и контролу коришћења садржаја на интернету кроз наменски портал, истовремено са Телокомом Србија радимо на повезивању 1.600 матичних основних и средњих школа на Интернет.

Конференција IS DOS, организована у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, има за циљ да унапреди комуникацију Владе и локалне управе са истраживачким организацијама и компанијама које се баве израдом решења за eGovernment систем.

(објављено: 17.05.2017 / извор: http://mtt.gov.rs/)