Србија добија најбржи интернет и паметне градове

with Нема коментара

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да је план да Србија сваком грађанину обезбеди приступ интернету брзине макар 30 мегабита по секунди, а за најмање 50 одсто домаћинстава брзине 100 мегабита по секунди.

Љајић је, након потписивања споразума о стратешком партнерству на развоју националне широкопојасне мреже између Владе Србије и кинеске компаније „Huаwеi“, истакао да је то прилично амбициозан циљ, али и остварљив, под претпоставком да пре свега обезбедимо одговарајућу базну инфраструктуру.

Он је навео да је вредност пројекта изградње базне инфраструктуре широкопојасног интернета између 800 милиона евра и једне милијарде евра, при чему се највећи део трошкова односи на изградњу у руралним подручјима. Према његовим речима, Влада види компанију „Huаwеi“ као најзначајнијег партнера и спремна је да разговара о различитим моделима учешћа те компаније.

Потпредседник Владе је истакао да је, почетком 20. века, изградња аутопутева била основ за брзи развој економије, трговине и привреде, док је у овом веку то изградња инфраструктуре у области телекомуникација.

Генерални директор компаније „Huаwеi“ Џек Веи подсетио је на то да је та компанија присутна у Србији већ 10 година и да помаже градовима да унапреде своје управљање, укључујући систематски умрежену логистику. „Имамо част да потпишемо споразум о стратешком партнерству на развоју националне широкопојасне мреже, што ће бити инфраструктурни темељ свеобухватне информационе и комуникационе технологије, модернизације и дигиталне трансформације, што ће утицати на економски и друштвени развој Србије“, рекао је Веи.

Компанија „Huаwеi“ спремна је да преко технологије, попут широкопојасне мреже, повеже све процесе и системе путем сензора једном платформом, као и да настоји да уједини најбоље глобалне праксе и стручне експертизе локалних партнера и тако поспеши развој у Србији, навео је он. То значи да ће градови широм земље моћи да буду умрежени, да функционишу путем исте платформе и да смање улагања и трошкове у одржавање инфраструктурних и других процеса за које сад издвајају значајна средства.

„За паметне градове почетак постоји, али крај не постоји. Уз добру политику „Један појас- један пут“, увезену из Кине, ми ћемо да радимо заједно са српском страном да градимо бољу и паметнију Србију“, закључио је генерални директор компаније „Huаwеi“ Џек Веи.

Амбасадор Кине Ли Манчанг нагласио је да кинеска влада и њени руководиоци дају велику подршку сарадњи Кине и Србије, као и председници Николић и Вучић и пожелео компанији Хуаwеи пуно успеха, да инвестирају у Србију и запосле што више локалних грађана, да дају свој допринос развоју Србије, што сматра да ће та компанија и учинити.

Како ће „Huаwеi“ учинити српске градове паметнијим – модернизацијом инфраструктуре, увођењем досад непостојећих система у наше градове, као и понудити паметан софтвер за аутоматизовано, брже и једноставније функционисање јавних и других државних и невладиних установа. Рецимо,“Huаwеi“ је на потписивању споразума приказао „Internet of Things“ мераче струје са Wi-Fi везом, као и софтвер за паметну едукаацију, паметне болнице.

Ипак, оно што је било најзанимљивије на овом догађају и што је привукло нашу пажњу је командни центар, одакле се контролише све у граду, попут саобраћаја или рад полиције. Рецимо, види се број полицајаца, број патрола и колико је патролних кола у употреби, што се приказује графички јасно и лако уочљиво на великом ГПС екрану (делује као мапа из ГТА В игре, да вам поједноставимо). Исти је случај и за амбуланте и ватрогасце, па се одмах може сазнати колико кревета има у болницама, где су слободни кревети, на којим одељењима и слично. Наравно, из командног центра контролишу се и камере и омогућен је приступ свакој од њих, као и хеликоптери – где лете изнад града, какав је саобраћај у ком делу града, које су главне саобраћајнице, ниво загађења, пројекције о могућим загушењима током појачаних саобраћајних сати и како их избећи.

 

Извор: mondo.rs