Паметни градови за бољи квалитет живота становника

with Нема коментара

Такозвани „паметни градови“ темеље се на употреби паметних мрежа, увођењу нових технологија и иновативних решења у грађевинарству и другим областима. А такође влада и мишљење да су такви градови визија будућности па велики број паметних градова постоји и данас, речено је данас (24.11.2016.) на конференцији у Привредној комори Србије.

ПКС, Француско-српска привредна комора и Амбасада Француске организовали су данас (24.11.2016.) конференцију „Град будућности-француско искуство“ са циљем да се представи коришћење напредних технологија у изградњи одрживих градова, са посебним освртом на француско искуство.

Потпредседник ПКС Мирослав Милетић је рекао да концепт паметних градова представља скуп мера, идеја, усмерених на подстицање развоја људских и технолошких ресурса како би се омогућио одржив привредни развој и виши квалитет живота његових становника.

– Постоје мишљења да су паметни градови тек визија будућности, како би високо развијени градови требало да изгледају једног дана, али велики број паметних градова постоји и данас – рекао је он.

Милетић је навео да „паметни градови“ обухватају много области у функционисању једног града, почев од урбаног планирања, управљања електричном енергијом, снабдевања водом, преко јавног транспорта, електронске управе па све до атрактивности града у смислу здравијег живота са мање загађености.

Они се темеље на употреби паметних мрежа, снажнијем увођењу ИЦТ технологија, интернет повезивањем свих субјеката, увођењу интелигентних транспортних система, али и повећању енергетске ефикасности кроз примену паметног мерења и увођење иновативних решења у грађевинарству, истакао је он.

– Данашња градска подручја теже напретку кроз заједничке пројекте који желе да буду атрактивни, како за привредне активности тако и за људе који у њима живе. Ова атрактивност везана је за квалитет живота и социјалну кохезију који представљају срж сваког урбанистичког пројекта – истакла је амбасадорка Француске Кристин Моро.

Овај циљ тесно је везан за карактеристике града по питању животне средине, рекла је Моро истичући да градови морају да се ослоне на напредак који доносе нове технологије, али такође и да организују нове начине управљања прилагођене својим сопственим околностима.

Заменица директора сектора за економске односе са иностранством ПКС Данијела Чабаркапа рекла је да је пројекат паметних градова битна тема јер представља комплексан систем у циљу стварања ефикасности, одрживог развоја и повећања квалитета функционисања и квалитета живота људи.

Председник Француско-српске привредне коморе Драгољуб Дамљановић рекао је је да се очекује да ће 2050. више од седам милијарди људи живети у урбаним срединама и градовима и да ће бити изазов како организовати живот толиког броја људи.

– Једини начин да се организујемо одрживо су градови будућности, да видимо нове технологије које су већ примењене у пракси од стране франсуских предузећа и надамо се да ће нека од решења наћи примену и у српским градовима – рекао је он.