КОНФЕРЕНЦИЈА Стварање дигиталних локалних скупштина

with Нема коментара

У понедељак и уторак, 30. и 31. октобра у Мастер центру Новосадског сајама биће одржана Конференција „Стварање дигиталних локалних скупштина“, која има за циљ да прикаже како дигиталне технологије унапређују и поспешују рад скупштина на локалном нивоу.

Конференцију заједно организују Град Нови Сад, Програм УН за развој УНДП и Швајцарска агенција за развој и сарадњу СДЦ

Град Нови Сад је међу првима препознао значај дигитализације рада Скупштине, као и који су бенефити е-скупштине. Нови Сад је препознат као град информационих технологија и логично је да се таква конференција одржава баш у нашем граду, изјавио је Јелушић за Блиц. На челу града је Милош Вучевић, човек који тежи да се савремени принципи из света примењују у Новом Саду. Новосадска Скупштина је прва у региона која је у потпуности дигитализовала свој рад. Због тога можемо бити веома задовољни – нагласио је Јелушић.

Он је објаснио да ће за време двонодневне конференције учесници имати прилику да сазнају све о значају дигитализације на локалном нивоу, искуствима и изазовима увођења е-парламентаризма, али и да добију одговоре на питање како све то ускладити са законском регулативом.


Фото: Ненад Михајловић / РАС Србија
Председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић

Јелушић је напоменуо да су новосадским одборницима и одборницама већ подељени таблети преко којих се могу преузимати скупштински материјали, као и да је одржана обука за њихову примену.

Говорећи о уштеди која се остварује кроз електронски рад Скупштине, нагласио је да на годишњем нивоу само штампање скупштинског материјала износи између четири и 5,7 милиона динара, у зависности од броја седница градског парламента.

С једне стране таблет уређај кошта 22.950 динара, а с друге стране штампање материјала за једног одборника годишње кошта око 55.000 динара, без дистрибуције материјала и трошкова горива. Поврх тога, постојеће таблете одборници и одборнице би требало да користе барем три године. Из овог је јасно да су уштеде огромне и није чудо што цео свет тежи томе да се дигитализује рад државних и локалних управа – закључио је Јелушић.

Поред локалних парламената Панчева и Лесковца, који су већ почели да преузимају новосадски модел дигитализације, за то заинтересовани и представници Будве и Бања Луке.