Беч: Штеде струју и воду апликацијом

with Нема коментара

Главни град Аустрије занимљивим, али технолошки напредним експериментом омогућио грађанима да апликацијом уштеде на трошковима струје, воде и енергије.

Становници паметног града Асперна у Бечу, од скоро могу да утичу на потрошњу струје у својим домовима уз помоћ апликације која им омогућава да контролишу највеће потрошаче енергије, као што су грејање, хлађење и разне кућне апарате. На тај начин они стичу увид у комплексну динамику енергетског система, а научници добијају сазнања о навикама потрошача.
Апликацију „Smart Home Control“ тестира 111 домаћинстава, која су подељена у четири групе на основу техничког знања и интересовања.

Апликацију је развило предузеће „Емакина“ у сарадњи са Истраживачким центром Асперна (Aspern Smart City ResearchASCR), а намера је да се апликација и даље развија. Она се може користити на паметном телефону или таблету.

Постоје различита подешавања која омогућавају детаљну контролу потрошње, као што су унапред дефинисане конфигурације за радне дане, викенд или, рецимо, журку коју организујете код куће. „Желимо да сазнамо како групе реагују на апликацију, које функције користе, шта им буди највеће интересовање и да ли је дизајн практичан“, изјавио је Андреас Шустер, један од научника из АСЦР.

У наредним месецима вршиће се тестирање различитих тарифа струје које се јављају у току дана или недеље, након чега је планирано успостављање такозваног „периода критичних цена“, кад ће цене струје бити изразито ниске или високе. Информације о периодима када важе „критичне цене“ биће доступне потрошачима, па ће се лако извршити анализирати да ли и на који начин је апликација допринела промени навика становника када је у питању потрошња енергије и воде.

Извор: mondo.rs